zaterdag 23 juli 2011

Mijn Persoonlijk Empowerment

Wat betekent Persoonlijk Empowerment voor mij?

Persoonlijk Empowerment lijkt booming te zijn. Ik kom het in ‘hulpverleningsland’ vaak tegen. En ook ‘het spirituele pad’ lijkt bezaaid te zijn met deze term. Wat betekent het eigenlijk voor mij?

Persoonlijk Empowerment betekent voor mij het ervaren en het ontwikkelen van mijn eigen kracht. Mijn kracht is o.a. het vermogen om keuzes te maken in mijn dagelijks leven. Mijn vermogen om te kiezen wordt in mijn ervaring groter naarmate ik meer perspectieven in mijn rugzak heb. Mijn bagage van perspectieven groeit elke dag met name door het contact met mensen.

Ik ervaar mijn Persoonlijk Empowerment het sterkst wanneer ik na een valpartij zelf opkrabbel. Met vallen en opstaan krabbel ik dan op. Dat opkrabbelen doe ik met behulp van gereedschap uit mijn rugzak:
ik kies een perspectief van waaruit ik wil kijken en kiezen.

Persoonlijk Empowerment heeft niet alleen betrekking op mijn herstel. Ik geloof dat Persoonlijk Empowerment bij het dagelijks leven hoort, want elke dag kan ik mijn kracht laten groeien en (her)ontdekken. Elke dag zijn er nieuwe situaties waarbij ik mijzelf de volgende vraag kan stellen:
Wat is mijn kracht op dit moment?

Naast het opkrabbelen ervaar ik Persoonlijk Empowerment ook in mijn alledaagse activiteiten, bijvoorbeeld knutselen, dansen, zingen en bloggen.
Het bloggen is voor mij een wekelijks Empowermentritueel geworden. Het klikken op de ‘publiceerknop’ voelt als een warme schouderklop. En mijn groeiend blogarchief ervaar ik als een grote schatkist met creaties, inspiraties en online hartjes (voor onder de riem).

Ik geloof dat mijn Persoonlijk Empowerment elke dag een beetje groeit. Er valt namelijk nog zo veel te ontdekken, vind je ook niet?

Mijn inspiratie: o.a. http://empowerment.pameijer.nl/over-empowerment

4 opmerkingen:

 1. Voor mij betekent het ook onderscheidingsvermogen ontwikkelen. Onderscheid leren maken tussen dingen die ik wel kan veranderen en dingen die ik niet kan veranderen. Leren ook om me te focussen op wat ik wel kan veranderen en leren te accepteren wat ik niet kan veranderen. Het klinkt zo simpel maar in het dagelijks leven toch een flinke kluif. Gelukkig zijn er uitdagingen genoeg om te oefenen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Peter de Kock: Onderscheid maken tussen wat wel of niet kan, vind ik soms best pittig. Want wanneer is iets echt niet mogelijk?
  In de spirituele literatuur lees ik vaak dat alles mogelijk is. Ik krijg van dat perspectief soms flink de kriebels: alsof alles maakbaar is en alles een vrije keuze is.
  Ik begrijp de intentie op een bepaald niveau, maar op een ander niveau begrijp ik hem helemaal niet. Soms zijn zaken te complex om te verwoorden, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Thi-Thanh-Tâm Nguyen: praktisch gezien komt dat onderscheid maken erop neer dat ik gebeurtenissen en andere mensen niet kan veranderen en dat ik wel mijzelf kan veranderen, mijn percepties, overtuigingen, aannames en keuzes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Peter de kock: Dankjewel voor deze concrete reminder.

  BeantwoordenVerwijderen